tiistai 31. joulukuuta 2013

Paljon tekstiä ja vähän kuvia

Eli, ajattelinpas nyt kun on joulun jälkeen vähän kerennyt jo palautumaan, että on aika kirjoitella joulukuun kuulumisia tänne blogiinkin. Aika paljon on tapahtunut kaikkea jännää, eli luvassa on todella paljon tekstiä! Olen/olemme olleet myös harvinaisen laiskoja kameran kanssa, joten kuvia/videoita sen sijaan ei ole paljoa hevosaiheisia, koetin etsiä sitten tällaisia luontokuvia tänne vähän värittämään postausta. Huoom! Tämä on toinen postaus tänään, ja mahdollisesti kolmaskin on tulossa tänään/viimeistään huomenaamulla!


Palataan sitten ihan alkukuuhun, neljänteen päivään, jolloin Jemina tuli meille ja hyppäsi Hensulla. Se olikin jo siinä yhdessä joulukalenterin luukussa, mutta siis tulivat muutamaa pikkuestettä ja muutamaa ohijuoksua (ja muuta toilailua) lukuunottamatta meni kyllä oikein mainiosti. Hensukin kun on niin mainio esteponi. Taavia irtojuoksutettiin tarhassa, ja kyllä se osasi ottaa ilon irti siitä touhusta. Pukkeja pukkien perään jä ihan älytöntä sinkoilua miten sattuu... Mutta no, jokainen tavallaan.


Viides päivä minulla oli Hannalla puomitunti ja tultiin ympyrällä neljää puomia, jotka olivat mukamas yhtä kaukana toisistaan, ja siinä sitten piti saada laukassa joka väliin yhtä monta askelta. Ei ollut ihan yksinkertaista... Lopulta tajuttiin vähän miten homma toimii, mutta koko tunti siinä menikin.


Jeps, sitten olivat taas estekisat Hannalla kuudes päivä, mentiin 70cm luokka. Ja ihan hyvin meni, saatiin pudas tulos ja jäi hyvä mieli radasta, vaikka vähän rutiinia vielä tarvitaankin. Mutta vaikka poni oli innoissaan niin hienosti tuli takaisin ja pysyi kuulolla =) Kyseessä olivat siis pukuratsastuskisat, eli sai pukeutua, ja me pukeuduimme inkkareiksi. Lopullinen saldo päivältä oli 70/80cm luokan 2. sija (ruusuke ja muki), luokan paras puku- palkinto ja Someron Ratsastajien junioriestemestaruus 2013. Tia tuli Hannalla toiseksi 50/60cm luokassa ja voitti ratsastuskoulumestaruuden. Hieno poni! ♥


Seitsemäs päivä kuvattin Jennan kanssa videopostausta kun hyppäsimme poneilla. Tämäkin löytyy jo joulukalenterista =) Meni tosi kivasti, Hensu ei ollut ihan hyppytuulella, mutta kyllä sekin lopulta meni yli kaikista. Taavi oli aika hyvä ja oikeasti vaivautui hyppäämäänkin, tultiin pari kertaa viimeisenä esteenä 85cm pysty, eikä poni edes kieltänyt kertaakaan!


Kymmenes päivä menimme Jeminan kanssa Hensulla pulkkaratsastusta, ja kyllä se on vain jotain niin hauskaa. Hensukin oli hetken totuttelun jälkeen täydessä vauhdissa ja aivan innoissaan. On se kyllä superponi kun jaksaa aina vaan innostua kaikesta mitä sen kanssa keksii tehdä!


Perjantai kolmastoista päivä minulla piti olla Nevalan toinen valmennus, mutta hänen pitiin lähteä viemään hevosta klinikalle joten Iitu piti meille normaalin tunnin. Menin Hannalla, ja tultiin ensin ymyprällä neljää puomia, joissa oli melko sama välimatka, ja joka väliin piti saada sama askelmäärä. Kyllähän se onnistui lopulta, vähän ehkä tuurilla mutta onnistui kuitenkin. Sen jälkeen tultiin taas sellaista kolmen esteen sarjaa ja edelleen valui vähän sinne oikealle seinää kohti, mutta sain nyt jo paremmin suoristettua!

Estetunti Hannalla

14. päivä hyppäsin Taavilla ilman satulaa (videopostaus) ja meni ihan kivasti. Poni ei kieltänyt kertaakaan, vaikka itse sen välillä ohjasin sivuun. Tehtävä oli siis ensin neljä ravipuomia, joista viimeinen oli vähän korotettu. Sitten laukannosto, puomin yli ja sitten este. Lopulta tuo viimeinen este nousi sinne 70cm korkeuteen ja hyvin meni poni siitäkin yli, pari kertaa ihan ravissa.


15. päivä käytiin Jeminan kanssa oikein pitkällä, rentouttavalla ja mukavalla maastolenkillä. Ponit osasivat melkein käyttäytyä, Hensu osasi aika hyvinkin, mutta Taavilla oli ne pakolliset ryöstöt (laukassa Hensun perään) ja säikkymiset (!). Muuten selvittiinkin sitten oikein hyvin koko matkasta.


18. päivä tehtiin Jeminan kanssa joulukalenterin 24. luukkua, mutta en paljasta sitä vielä. Sen jälkeen mentiin kummallakin ponilla ilman satulaa, ja se oli melko lailla vaarallista touhua aika ajoin. Ne olivat hieman villeinä, Hensu nappasi yhtäkkiä laukalle, mitä se ei ole koskaan ennen tehnyt, ja Taavi sinkoili milloin mistäkin syystä. Mentiin sitten tarhaan vähän rauhoittuman ja vaihdettiin lopulta vielä hevosetkin, ja, ihme kyllä, sitten meni hyvin. Taavi lopetti pöllöilynsä ja Hensu (lopulta) malttoi rauhoittua.


19. päivä minulla oli puomitunti Gretalla, ja se oli tuskaa. Olin mennyt viimeiset kolme ja puoli kuukautta poneilla, ja sitten minut laitettiin suuriliikkeisen kouluhevosen selkään. Nojaa, yhdessä kerrassa en ihan ehtinyt tottua siihen. Tultiin sitä samaa tehtävää kuin silloin Hannan kanssa, eli ympyrällä neljä puomia. Ja ongelmana oli, että en osannut edes ohjata Gretaa puomeille... Se kun tarvitsi vahvat ulkoavut, ja ne ovat minulla aika epävarmat ja tuppaavat unohtumaan. Lopulta kuitenkin osattiin tulla tehtävä. Nyt. Minun täytyy alkaa ratsastamaan enemmän hevosilla, eihän tästä tule mitään!


20. päivä olisi ollut todistustenjako, mutta en lähtenys sitä hakemaan (pitkä matka, 15min koulussa, ei järkeä). Iltapäivällä Jemina tuli meille ja ratsasteltiin vain jotain omiamme, Jemina meni Hensulla ilman satulaa, minä menin Taavilla satulalla sattuneesta syystä. Iskä pyöri pihalla traktoreineen ja Taavi keräsi siitä vähän kierroksia. Meni kuitenkin yllättävän hyvin ja kun Taavi oli reipas halusin hypätä vähän. Kasasin sellaisen 70cm pystyn ja Taavi tuli sen pari kertaa ihan hyvin. Sitten, seuraavalla hypyllä, juuri ponnistuksen jälkeen Taavi huomasi taas sen traktorin ja heti laskeutumisesta lähti pukittelemaan. Olin muutenkin jäänyt hypyssä vähän jälkeen ja ensimmäisestä pukista lensin jonnekin kaulalle istumaan. Roikuin siellä kyydissä muutaman pukin ajan kunnes lopulta, kun poni heilautti päätään, kierähdin sen eteen. Olin, tottakai, pitänyt ohjat kädessä ja nousin Taavia manaten seisomaan. Se hetken seisoi tyhmän näköisenä, kunnes huomasi taas saman traktorin ja veti sitten pukkilaukkaa ympärilläni. Hensukin kavahti jo Taavia kauemmas, mutta Jemina pysyi sentään hienosti kyydissä. Sen jälkeen otin vielä monta hyvää hyppyä ja lopettelimme siihen kun alkoi olla jo aika pimeää.


22. päivä Jemina tuli meille yöksi. Sitä ennen pidin Annille vähän tuntia Hensulla ja heillä meni kyllä oikein hyvin. Kun Anni lopetti hain Taavin laitumelta ja hoidettiin se Jeminan kanssa pikaisesti kuntoon. Sitten ratsasteltiin jotain rennosti ympäri pihaa ja pidettiin lähinnä hauskaa.

Tämä on minun mielestäni aika hieno, juuri sen takia että se on tärähtänyt!
23. päivä pidimme poneille niiden joulupäivän, koska en ollut kotona aattona/joulupäivänä. Ne saivat yöksi karsinaansa havuja, laitumelle kuusen ja Hensulla kävimme jouluajelulla. Myös kauroissa oli omenan- ja leivänpaloja.  Normaalien valjaiden lisäksi Hensun aisoihin kieputettin kultaista joulukuusenkoriste- nauhaa, sen selkään laitettiin muutaman joulukuusenpallot ja harja, häntä ja otsis sillä letitettiin punaisilla nauhoilla (jotka olivat silloin Hannallakin kisoissa). Ajelulla mukana olivat Ville, Jemina ja minä. Otettiin muutama laukkapätkäkin, kaikki sujui oikein hyvin. Jemina piti minulle ja Taaville estetunnin, kun kerran halusi. Tulimme kahta estettä, joiden välin piti ottaa kolme tai neljä laukka-askelta (vaihdeltiin määrää). Aluksi Taavi oli aika tahmea, mutta parani loppua kohden. Sitten Jemina sai päähänsä laittaa kaksi satulahuopaa ensimmäiseen esteeseen ja siitä Taavi ei tykännyt. Niin kauan kun ne siinä olivat se joka kerta tuoijotti niitä, epäroi ja loikkasi ihan hassusti yli. Lopuksi huovat otettiinkin pois ja tultiin kerran kunnolla.


28. päivä minulla alkoi valmennusviikonloppu Hannalla Somerolla. Ekana päivänä meillä oli esteitä. Heti tallille tultuani autoin siivoamaan karsinoita kun olin ajoissa. Aamupäivällä oli puomitunti ja voi että ponilla oli vauhtia, kun se ei ollut juuri päässyt laukkaamaan joulun aikana. Tultiin alkuverkaksi kaksia ravipuomeja suoralla linjalla, joiden väliin piti ottaa siirtyminen käyntiin. Olimme poni ja hevosryhmissä, joten oli ihan kiva että oli suurinpiirtein samankokoisia ratsukoita. Minun kanssani oli kaksi muualta tullutta poniratsukkoa, joilla molemmlla meni tosi kivasti. Sitten tultiin laukassa kolmea kavalettia, joiden väliin piti aina saada neljä tai viisi askelta. Aluksi päästiin viidellä. Sen jälkeen vielä ympyrä laukassa, johon sisältyi kaksi puomia. Tämä tehtävä onnistui ihan kivasti, ja kavaletit nousivat han ylös (40cm?) ja siinä vaiheessa Hannalla ei tullut väleihin enää kuin neljä askelta. Samaa tultiin myös toisesta suunnasta ja silloin ympyrän jälkeen piti saada hyvin ulkoavut jotta sai hevosen käännettyä kavaleteille. Sain Hannan ensimmäistä kertaa juoksemaan kavaletin ohi kun en ollut tarpeeksi tarkkana, ja sitten se yritti samaa uudelleen mutta lopetti onneksi siihen kun ei päässyt ohi.
 Teoriassa suunnittelimme omia ratoja ja minunkin ratani hylättiin heti... Maijan rata hyväksyttiin, sitä muuteltin vähän ja sitten menimme rakentamaan se maneesiin. Siinä oli kahdeksan estettä. Sitten satuloimme ponit ja menimme hyppäämään.
 Hannan kanssa oli vähän ongelmia saada oikeaa laukkaa, jouduin melkein aina korjaamaan ravin kautta oikean laukan. Rata oli meille muuten aika helppo, paitsi että ponilla oli sen verran vauhtia että kerran meinasi mennä nurinkn laskeutumisessa kun jalat eivät olleet yhtä nopeasti mukana. Prinsessaportille piti kääntää heti trippelin takaa, ja siinä tarvittiin taas ulkoapuja ja pari kertaa meni aika lähelle että edes osuttiin sinne tolppien väliin. (Ulkoapuja kyllä täytyy treenata!) Mentiin Hansuliinin kanssa se rata sitten kahdesti kokonaan läpi ja sen jälkeen vielä neljänteen esteeseen saakka, kun Iitu ei ollut tyytyväinen suorituksiin...

Samoin tämä =)
29. päivä oli sitten kouluvalmennukset ja aamupäivällä oli istuntatunti. Tunnilla oli Hannan lisäksi Marita Manulla ja Johanna Ihmeellä (joka on siis eräs Iitun ratsutettava 5.v ori, jos oikein käsitin). Johanna naureskelikin että kyllä Hanna oli sellainen magneetti koko ajan. Hanna meni aika nätisti, ja vaikka istunnalla otetut siirtymiset hitaampaan askellajit eivät oikein kinnostaneet sitä niin kyllä se tahtia hidasti vaikka ei malttanut pelkän istunnan perusteella ihan hidastaa kuitenkaan raviin/käyntiin. Korjauksia istuntaan sain lähinnä katseesta, siitä että jalan pitäisi olla taaempana, kyynerpäät kiinni vartalossa, laukannostosta ja kevennyksestä, mutta (muut kuin kevennys ja laukannosto) olivat yllättävän pieniä juttuja. Kyllä sain lihakset kipeiksi jo ensimmäisen tunnin aikana.
Sen jälkeen pääsin satuloimaan Bellaa (voi että se oli pieni ja sillä oli pienet varusteet) ennen kuin pääsin syömään. meidän piti keksi pareittain/ryhmissä hyviä puoli edellisestä tunnista ja saimme Johannan ja Caritan kanssa kasaan 28 hyvää juttua ja voitimme banaanit!
Seuraava tunti oli sitten perus kouluvalmennus, ja vaikka Hanna oli edelleen ihan liekeissä innokkaana niin aina hetkeksi se malttoi asettua. Otimme laukannostoja käynnistä (emme saaneet muuten kuin parin raviaskeleen kautta), väistöjä, lävistäjää laukassa (eikä olisi saanut vaihtaa laukkaa mutta Hanna ei oikein tajunnut sitä), ja laukkavoltteja, jotka sujuivat hyvin.


30. päivä olin Hensulla maastossa ja voi että se on paras! Silläkin oli paljon vauhtia, ja todettuani että pidätteillä ei ollut mitään merkitystä annoin sen vain mennä ja kannustin vielä kovempaa ja lopulta vauhti oli sellainen että maisemat puuroutuivat silmissä. Olipas ihanaa, niin kovaa en ole vielä koskaan tainnut mennä! Sen minäkin lasken jo kiitolaukaksi! Taavilla keskityin sitten enemmän koulupuoleen ja sehän meni. Aluksi sekin puktti käynnissä ihan järjettömän suuria pukkeja, ja melkein pudotti minut kun sellaista en ollut odottanut, mutta sen jälkeen kun se lannistui ja alkoi pelata. Aika upeat fiilikset jäi tästä päivästä!

Jeminan kissa pörri ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti